Ecosistemele planetei noastre produc o multitudine de alimente hrănitoare. Cantități mari de cereale sunt recoltate de pe câmpii, văi și terase,iar biodiversitatea este rădăcina acestei abundențe: varietatea culturilor și a hranei cu care au crescut și depind civilizațiile umane este posibilă datorită varietății imense a vieții pe Pământ. Dacă populația Pământului trebuie să se hrănească în secolul XXI și nu numai, omenirea trebuie să păstreze această biodiversitate.
Dar biodiversitatea se diminuează la rate fără precedent. În ultimele câteva sute de ani, oamenii au contribuit la creşterea ratei de dispariție a speciilor. De asemenea, pierderea habitatului, schimbările climatice și supraexploatarea resurselor, au crescut rata de dispariție a speciilor de până la 1.000 de ori.
Biodiversitatea este baza agriculturii. Aceasta este esențială pentru producția de alimente și alte bunuri agricole și pentru beneficiile pe care acestea le oferă umanității, inclusiv securitatea alimentară, nutriția și mijloacele de trai.
Biodiversitatea este originea tuturor culturilor, a animalelor domestice și a varietății din acestea. Biodiversitatea în peisajele agricole și asociate oferă și menține servicii ecosistemice esențiale pentru agricultură.
Agricultura contribuie la conservarea și utilizarea sustenabilă a biodiversității, dar este, de asemenea, un factor major al pierderii biodiversității. Fermierii și producătorii agricoli sunt păstrători ai biodiversității agricole și posedă cunoștințele necesare pentru gestionarea și susținerea acesteia.
Agricultura sustenabilă promovează și este îmbunătățită de biodiversitate. Aceasta folosește apa, pământul și substanțele nutritive în mod eficient, producând în același timp beneficii economice și sociale de durată. Barierele care inhibă adoptarea sa pe scară largă trebuie reduse.
Producătorii agricoli răspund cererilor consumatorilor și politicilor guvernamentale. Pentru a asigura securitatea alimentară, o nutriție adecvată și mijloace de trai stabile pentru toți, acum și în viitor, trebuie să creștem producția de alimente adoptând în același timp o agricultură durabilă și eficientă, un consum durabil și o planificare a nivelului peisajului care să asigure conservarea biodiversității.
Durată
40 h